Net als ieder ander wil je er graag op uit in de herfst. Wat het jou wel lastig – zo niet onmogelijk – maakt zijn slecht begaanbare paden. Waar vind je goed begaanbare natuurgebieden in Nederland? Met behulp van Support Magazine en Wheelchair Mafia vroeg 04 Wheelchairs het aan de gebruikers zelf. Wij maakten een top 10 uit alle reacties, en geven meer tips!
Op onze oproep zijn een tal van leuke reacties gekomen. En ook mooie tips die niet voorkomen in de overzichten van toegankelijke routes samengesteld door Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten! Van noord tot zuid, heiden, duinen en bos: in Nederland zijn tal van prachtige natuurgebieden of parken met rolstoel- of familiepaden. Daar kan jij volop genieten van al het moois wat de herfst te bieden heeft.
Top 10 begaanbare natuurgebieden volgens onze ervaringsdeskundigen
1. Nationaal Park De Biesbosch (Noord-Brabant)
De Biesbosch werd meerdere keren genoemd in de reacties op onze oproep. Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Je vindt hier dus veel wilgenvloedbossen en kreken. Bij het zien van de ruige en hoog opgaande wilgenbossen vergeet je dat je in Nederland bent! Rondom Biesboschcentrum Dordrecht zijn verharde paden die goed toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. Ook in de Noordwaard rondom de Spieringsluis maak je een mooie tocht (5 km) met rolstoel over de verharde (fiets)paden. Bij Biesboschcentrum Dordrecht is het bovendien mogelijk een off-the-road-rolstoel (Wombat) te huren, met dikke banden die ideaal zijn voor op onverharde paden!
‘De Biesbosch is leuk en heeft een heleboel geasfalteerde paden ’
Laurena Kolman
2. Nationaal Park Drents Friese Wold (Drenthe/Friesland)
Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt het Nationaal Park Drents-Friese Wold, één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. Het familiepad dat begint bij het Bezoekerscentrum is geheel verhard en loopt 2 km dwars door het bos, verlaagd langs, en een beetje door een ven. Door het glas kunt u de onderwaterwereld bekijken of vanuit uw stoel het water voelen. Verderop is een drijfsteiger aangebracht. Met een beetje geluk krijgt u natte voeten of wielen. Halverwege het pad is een toiletvoorziening, en langs de route meerdere bankjes. In april 2015 is vanaf de Boerestreek in Appelscha een nieuw Beleefpad geopend; het Bosbergpad. De vele verharde fietspaden zijn ook voor rolstoelen geschikt.
‘Drents Friese Wold heeft een mooi familiepad en de uitkijktoren in Appelscha heeft een prachtig uitzicht, is rolstoel toegankelijk en voorzien van lift!’
Angelique van Timmeren
3. Kampina in Boxtel, (Noord-Brabant)
De Kampina is met haar vele vennen en de in augustus prachtig paars kleurende heidevelden een lust voor het oog. Je komt onder meer langs mierenhopen, enkele fraaie vennen en het stenen grafmonument van Van Tienhoven, medeoprichter van Natuurmonumenten. Ook bezoekers in een rolstoel, of wandelaars met de wandelwagen of buggy kunnen al enkele jaren genieten van dit natuurgebied in Brabant, tussen Oisterwijk en Boxtel.
‘Rolstoelpad bij het bezoekerscentrum op de Kampina te Oisterwijk: volop bos, prachtige omgeving’
Juan Gonzales
4. Rolstoelpad Helenaheuvel in Kaapse Bos, Doorn (Utrecht)
De Kaapse Bossen liggen bij Doorn, midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een glooiend bosgebied vol natuurschoon en cultuurhistorie. Ontdek het zelf; een route van 1,8 km over brede beukenlanen en slingerende verharde paden langs boswallen, eikenhakhout, tamme kastanjes en veel variatie. Vanaf de parkeerplaats bij Chalet Helenaheuvel volg je de bordjes met het rolstoelsymbool. En na afloop lekker nagenieten bij het theehuis.
5. Het Amsterdamse Bos, Amstelveen (Noord-Holland)
Het Amsterdamse Bos vormt een belangrijke schakel in ‘de Groene AS’, de groene verbindingszone tussen Amstelland en Spaarnwoude. Het Bos heeft een grote diversiteit aan dieren, planten en bomen en natuurgebieden met verschillende karakters: een mozaïek van nat, droog, bos, grasland, riet en open water. De meeste paden in het Bos zijn geasfalteerd of voorzien van halfverharding. Verder zijn de meeste paden goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De zandpaden langs de Oeverlanden zijn minder geschikt. Genoeg aangepaste parkeerplaatsen, toiletvoorzieningen, vissteigers en zelfs Bosmobiels.
‘Het Amsterdamse Bos heeft genoeg goede paden. Maar wel verstandig om de paden rond de “skihelling” te vermijden. Omhoog is te zwaar, omlaag is levensgevaarlijk! ’
Edith de Boer
6. Nationaal Park Dwingelderveld (Drenthe)
Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Er zijn maar liefst 2 schaapskudden met herder die de heide in conditie houden. Op fiets- en twee gehandicaptenpaden kun je de natuur zelf ontdekken. Het Familiepad bij Spier is een verharde route van 2,5 kilometer, die begint en eindigt bij het Natuurpoort Spier. De route voert voornamelijk door de beschutting van het bos. De tweede familieroute begint – en eindigt – bij de schaapskooi aan het Achter ’t Zaand, is ongeveer drie kilometer lang en kan halverwege ‘ingekort’ worden. Deze route voert door het open heidegebied, met prachtige vergezichten, en vlonders over het water. Bij de nabije schaapskooi is een invalidentoilet aanwezig.
7. Bomenpark in de Hoge Vorssel, Heesch/Oss (Noord-Brabant)
Het Bomenpark is een prachtig stukje natuur tussen Oss, Heesch en Nistelrode. Honden mogen hier het hele jaar loslopen, in het bos, op de speelweides en rondom de grote, schone (zwem)vijver. Een groot deel van de paden is verhard, waardoor dit gebied zeer geschikt is voor mensen in een rolstoel. Het Bomenpark is onderdeel van een groter natuurgebied; de Hooge Vorssel en Maashorst. Wil je langere tochten maken (meer dan 5 km), dan kan dat. Houd er wel rekening mee dat je hond buiten het Bomenpark aan de lijn moet. Parkeren kan (gratis) aan de Vorsselweg, bijvoorbeeld bij Restaurant ‘t Bomenpark. Het grote terras heeft een prachtig uitzicht over de vijver en het park. In de verwarmde serre en op het terras zijn honden (mits aangelijnd en rustig) van harte welkom. De bomentuin en haar vijver bieden een prachtig, stijlvol decor om je tocht in De Maashorst idyllisch te beginnen. Vanuit hier lopen diverse verharde fiets- en wandelpaden het natuurgebied in.
‘In bomenpark Heesch komen wij geregeld . De ronde om de vijver is 2 km. Honden mogen los mee en heel de route is verhard. Heel mooie natuur!’
Hendriks Lyn
8. Spoolderbos/ park Engelse Werk/ Uiterwaarden, Zwolle (Overijssel)
Vanaf de dijk bij Zwolle heb je prachtig zicht op de uiterwaarden en de IJssel. Na een tijdje loop je het Engelse Werk in, een groot stadspark dat rond 1830 werd aangelegd op voormalige vestingwerken. Het park is ingericht volgens de romantische Engelse landschapsstijl en is in de loop der jaren uitgebreid, onder meer met het Spoolderbos. Het is hier heerlijk rustig wandelen. Het totale park is ruim opgezet, ietwat heuvelachtig en voor iedereen toegankelijk door verharde, ruime wandelpaden. Het park heeft een grote vijver en grachtjes. Bij de uitspanning Het Engelse Werk kun je op het terras genieten van een kopje koffie en of lunch.
‘In het Engelse Werk zijn bij de uitspanning een paar flinke heuvels maar er zijn ook genoeg mogelijkheden om die te ontwijken. Daarnaast kun je ook over de dijken langs de IJssel. De uiterwaarden heeft allemaal geasfalteerde fiets/wandelpaden! Loslopende honden worden gedoogd, mits onder appèl.’
Marije Versendaal
9. Hondenlosloopgebied Heumensoord, Nijmegen (Gelderland)
Het losloopgebied in Heumensoord (600 ha) ligt ten zuidoosten van en opvallend dichtbij Nijmegen. In het noorden en westen van Heumensoord is losloopgebied (zie deze kaart), in de rest van het gebied moeten de honden worden aangelijnd. Heumensoord kenmerkt zich door beukenlanen, bloeiende rododendrons, open heideterreinen en naaldbos. Je kunt hier heerlijke wandelingen maken over de brede verharde zandpaden.
Er is een familiepad aangelegd (blauwe route) die ook voor rolstoelers toegankelijk is. Wel is het aan te raden om iemand mee te nemen die je de lichte hellingen op kan duwen. Voor de rest van Heumensoord wordt een scootmobiel aangeraden, of een sportieve rolstoeler met veel ervaring of een sterke duwer. Natuurmonumenten kijkt of in de toekomst de rode route ook als echte scootmobielroute kan worden aangeboden. Parkeren kan (gratis) op een van de parkeerplaatsen langs de Beukenlaan. Vanaf hier rijd je zo het losloopgebied in.
Heb je na de wandeling zin in een hapje of een drankje, dan ben je van harte welkom op het terras van Boscafé De Zweef Inn aan de rand van zweefvliegveld het Maldens Vlak aan de zuidkant van het losloopgebied. Let op: Voor de meer sportieve rolstoeler dus!
‘In Heumensoord Nijmegen is een heel stuk losloopgebied voor honden en met de stoel – zeker met freewheel – zijn de paden goed te doen.’
Mieke van Chastelet
10. Goudse hout/Reeuwijkse plassen, Gouda (Zuid-Holland)
De Goudse Hout-route is een ANWB-pad dat loopt langs de Reeuwijkse Plassen en door het natuurgebied van het Goudse Hout, een groot recreatiegebied aan de oostkant van Gouda. De route loopt grotendeels over verharde paden. De route begint bij het station Gouda Goverwelle waar parkeergelegenheid is en wordt aangegeven met borden. Na een korte wandeling door de weilanden loopt de route al snel langs en tussen de Reeuwijkse Plassen door, waardoor u wisselende uitzichten hebt op de plassen en de daarin gelegen eilanden. Uiteindelijk komt u in het Goudse Hout. Honden mogen bijna overal in Goudse Hout los, met uitzondering van de westkant van de plas.
‘Goudse hout, Reeuwijkse hout en het plassengebied vormen een mooi natuurgebied midden in het groene hart. Ik rijd daar graag rond met mijn bike. Maar ook voor kortere stukken is het mooi vertoeven daar.’
Anne Stolk
Populaire provincies
Vooral provincie Utrecht, Noord-Brabant en Drenthe doen het opvallend goed bij onze volgers. Zeker de Utrechtse Heuvelrug was met tig natuurparken en landgoederen flink vertegenwoordigd in alle reacties. Gebieden die de Top 10 nipt misten:
Soesterduinen, Soest (Utrecht)
Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen, Drunen (Noord-Brabant)
Familiepad Emmerdennen, Emmen (Drenthe)
Familiepad Ruinen, Echten (Drenthe)
Amsterdamse Waterleidingduinen, Vogelzang (Noord-Holland)
Overige provincies
Maar andere provincies komen er ook niet bekaaid vanaf. Enkele mooie toegankelijke routes of natuurgebieden in de overige provincies van ons land:
Wandelroute familiepad Meinweg, Midden-Limburg (Limburg)
Boswachterspad ’t Lange pad – Oostvaardersplassen (Flevoland)
Rolstoelpad – Lauwersmeer (Groningen)
Familiepad Westerschouwen, Burg-Haamstede (Zeeland)
Toptips online info
Check zeker een keer deze websites voordat je op pad gaat:
- Op de site van Staatsbosbeheer filter je met gemak alle Rolstoelvriendelijke paden.
- Voor Natuurmonumenten geldt hetzelfde. Zij hebben er zelfs een speciaal boekje over.
- Het lijkt misschien een wat vreemde website, Doggy Dating, maar tijdens dit onderzoek konden wij heel veel waardevolle informatie halen van dit platform. Als je graag met je hond op pad gaat is deze site echt super. Ze geven ook aan of de gebieden rolstoeltoegankelijk zijn!
Rolstoelpaden Staatsbosbeheer
Ten slotte nog een aantal mooie rolstoelpaden volgens Staatsbosbeheer:
Wandelroute Broekhuizen – Utrechtse Heuvelrug, Utrecht
Boswachterspad Groeneveld – Utrechtse Heuvelrug, Utrecht
Wandelroute Rolstoelpad Nunspeet – Veluwe, Gelderland
Scootmobielroute Landgoed Mensinge – Kop van Drenthe, Drenthe
Wandelroute Mindervalidenpad – Kempen, Noord-Brabant
Wandelroute familiepad Walcheren – Walcheren, Zeeland
Wandelroute Rolstoelpad Natuurpad Alloo – Texel, Noord-Holland